BEHANDLING – KORT TUNGBAND OCH LÄPPBAND

Behandling sker genom klipp av tungbandet eller läppbandet. I Sverige klipps tungband och läppband med sax. I många andra länder används laser eller elektrotom (liknar laser).

Ingreppet går fort och ska inte behövas göras under narkos. De flesta i Sverige som klipper tungband klipper oftast väldigt lite. Några specialister klipper lite mer, ett så kallat diamantklipp. För att få bra effekt vid exemplevis amning och förhindra framtida problem är det att föredra med ett diamantklipp. Med diamantklipp menas att såret efter klippet liknar en diamant. För full effekt av klippet är diamantklipp att rekommendera.

Internationellt rekommenderas ibland även kiropraktorbesök i samband med klipp. Gärna något besök innan och sedan så många som behövs efter. Anledningen till detta är att kroppen har kompenserat den begränsade rörligheten i tungan med att använda andra muskler. Det kan därför finnas spänningar eller oanvända muskler som påverkar kroppen. Internationellt rekommenderas även Oro myofunctional therapy. OMT kan hjälpa till att stärka muskler i tungan och ansiktet. Detta är inte så vanligt i Sverige.

Bebis

Ofta klipps tungband/läppband vid samma tillfälle som diagnosen ställs. Om du bor nära läkarna klipps vanligtvis tungbandet först och minst två veckor senare om problem kvarstår och läppbandet är kort. Föräldern bestämmer om tungbandet ska klippas eller inte. För de allra flesta går klippet mycket fort, och det kan komma någon droppe blod. Bebisen kan i de flesta fall amma/ersättning direkt efter. Eftersom bebisen behöver kunna äta ofta och kunna tröstas med amning så används ingen bedövning mer än ett medel som gör att ytan domnar något. De flesta bebisar vill amma/ersättning direkt efter och är snart lugna igen. En del bebisar mår bra direkt och för andra kan det ta några dagar. För vissa fungerar amningen direkt, för många kan det däremot ta några veckor innan bebisen lärt sig använda tungan på ett nytt sätt.

Barn

Det kan vara svårt att hitta någon som klipper tungband på barn mellan 1-3 år i Sverige. I vissa fall görs det under narkos men det ska inte vara nödvändigt. I dessa fall kan du behöva söka dig utomlands.

Vuxen

Vuxna får vanligtvis bedövning (vanlig tandläkarbedövning). Det kan vara lite ansträngande att prata dagarna efter och lite värktabletter kan i vissa fall behövas.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *