Jag får såriga bröst av att amma

1 maj 2020 föddes vår son Kylian. Vi började amma från start, jag visste inte om jag gjorde rätt men bebis fick i sig mjölk och gick upp i vikt.

På dag 8 hade jag 2-3 cm stora sår på varje bröstvårta och jag hade ångest inför varje måltid då det gjorde så ont. Jag fick komma tillbaka till BB där läkaren sa att tungbandet inte såg kort ut men han kunde klippa lite grann, såren blev genast lite bättre till ca 1 cm på var bröst, men försvann inte helt så jag fokuserade på greppet.

Jag hade kollat alla videos och läst all text på nätet som fanns om amning, jag gick till olika vårdgivare för att få hjälp men deras svar ”allt ser bra ut, perfekt grepp”, jag påpekade även att jag trodde han var stel i nacken då han aldrig vickade bak med huvudet, men även det såg fint ut enligt dem så fick inte ens remiss till fysio.

Men eftersom jag hade sår som inte läkte så fortsatte jag leta vidare då jag ville få amningen att fungera. Jag sökte privat ammevägledning för 1500kr på första besöket. Där konstaterade hon på en gång att han hade jättekort tungband och att det även var detta som påverkat att han var stel i nacken.

Vi fick remiss till öron näsa hals läkare och hjälp att klippa tungbandet när Kylian var 3 månader. Det tog ca 2 veckor för han att få effekterna fullt ut. Sedan har vi kunnat fullamma tills han började äta vanlig mat och ammar fortfarande flera gånger per dag nu när han är över 1 år. Jag är så glad att jag inte gav upp när vården sa att allt såg bra ut, för då hade jag missat denna underbara amningsresa.

Bebis som klippte tungbandet vid 3 månader
En idag glad 1-åring!

/Malin