Kan hjärtformad tunga påverka talet?

Redan på BB så var det solklart att amningen inte skulle fungera. Han fick kämpa för att få ett tag om bröstet och när han väl lyckades kunde han knappt hålla kvar det i en minut. Barnmorskan sa att det skulle bli lättare när mjölken börja rinna till. Men vi försökte och det blev inte lättare, till slut kom vi fram till att han fick bättre grepp om vi låg ner och amma men han kunde inte äta sig mätt och det kändes som att han mest svalde luft och inte mat. Att använda sig av amningsnapp funkade inte heller.

Hjärtformad tunga
2 månader gammal med hjärtformad tunga

Ingen kollade hans tunga på BB, det kändes mest som att dom ville få ut oss så fort som möjligt då han föddes när det var kaos och ingen hade plats för att föda någonstans.

Hemma från BB började jag pumpa ut mjölk och mata i flaska samtidigt som vi kämpade på med amningen. Det var extremt jobbigt för psyket. Av en slump upptäckte jag att han hade en hjärtformad tunga men jag visste inte vad det innebar. Då tyckte jag att det var gulligt men jag kände ändå ett behov att ta upp det på BVC.

BVC frågade alltid hur det gick med amningen och jag sa att det inte gick så bra. Han åt alltid jättelänge, vi kunde amma i en timme och ändå var jag tvungen att tilläggsmata för att han inte blev mätt. Det kände som att min vardag bestod av att amma och pumpa, inget annat. När jag frågade om tungan så sa hon att det inte var något att oroa sig för så länge han mår bra och går upp i vikt som han ska. Naiv som man var så tänkte jag inte på det något mer. Tungan fortsatte att vara gullig.

Några veckor senare fick jag mjölkstockning på vänster bröst med 40 graders feber. Det var hemskt och jag kände mig döende under den perioden, att försöka pressa ut mjölken var ren tortyr. Och även resten av kroppen skrek av smärta. När det var ”löst” mådde jag bra i några dagar men jag märkte att mjölkproduktionen började avta trots pumpning och amning. Efter några dagar var det dags för mjölkstockning på andra sidan med samma hemska feber och symtom. Efter detta försvann min mjölk helt och hållet över en natt. Jag förklarade vad som hade hänt för BVC sköterskan men hon kunde inte svara på varför det hade blivit såhär.

Tiden gick och jag påpekade alltid om hans tunga på besöken för det var ändå något i mig som kände att det inte var rätt. När han var runt ett år hade jag även märkt att han hade ett kort läppband och påpekade även det under ett års besöket. Hon sa att det är inget jag behöver tänka på nu. Jag litade på henne då.

Men ju mer tiden gick så börja jag jämföra han med andra barn i samma ålder (jag vet att man inte ska jämföra barn då alla utvecklas olika men det här var så markant). Alla barnen i omgivningen började prata och gjorde sig förstådda genom tal, min son kunde inte prata. Han kunde säga titta och mamma, ibland kunde han även säga pappa. När han försökte säga andra ord var det som att något bara kapa ordet rakt av. Brukade beskriva det som när batteriet tar slut, det bara försvann. Jag började slå ihop ett plus ett här. Talet hänger ihop med tungan såklart. När det var dags för 18 månaders besök och mässlingvaccin så ville hon prata om hans talutveckling. Jag sa rakt ut att han inte kan prata, han kan säga mamma och pappa och inget mer. Jag sa att jag är säker på att det hänger ihop med tungan. Jag hade även vid det här tillfället läst om att kort tungband kunde påverka talet och skapa problem med amning. Hon avfärdade mig helt. Jag frågade om man inte kunde göra något åt det, hon sa ”nej, vi avvaktar och ser ut utvecklingen går. Vi kanske sätter in en åtgärd när han är tre med talpedagog” KANSKE?! jag blev så besviken och kände mig besegrad efter det där samtalet. Jag tappade nästan hoppet om att försöka få hjälp när man har tagit upp det x antal gånger utan att få någon information om det överhuvudtaget. Allt jag visste om kort tung och läppband hade jag läst mig till själv efter en spontan googling av ”hjärtformad tunga”.

Jag gick hem och berättade för min sambo om vad BVC hade sagt till mig och han blev minst lika uppgiven. Tiden gick och efter några månader börjar vår son att blöda spontant från sitt läppband som satt fast mellan tänderna. Då bestämde jag mig för att boka in en tid hos vårdcentralen istället. Inför besöket hade jag tagit tydliga bilder i hans mun och var förberedd för att bli trampad på men jag var fast bestämd med att jag inte går därifrån utan hjälp.

Kort läppband
Läppen går inte att vika upp. Svårigheter att borsta tänderna.

Jag förklarar allt för läkaren som vi får träffa på vårdcentralen, hon är hur snäll som helst och lyssnar på mig, på riktigt. Hon tar sig tid till att titta på mina bilder och kollar även i hans mun under besöket. Hon ser att det är kort och skickar en remiss direkt för konsultation. Efter ca 3 veckor får vi svar på remissen att vi är välkomna till barnsjukhuset martina (VÄRLDENS BÄSTA PLATS OM DITT BARN BEHÖVER HJÄLP FÖR ÖVRIGT, MED ALLT) under besöket kollar läkaren i munnen och därifrån får vi en remiss till sophia hemmet ÖNH. Under det här besöket har läkaren även tagit sig tid till att läsa igenom hela min sons journal och ser hur svårt vi har haft med andra saker och sätter oss i rätt riktning och kopplar ihop oss med rätt personer. Så om man känner att man inte blir lyssnad på så vill jag verkligen tipsa alla föräldrar om att söka sig dit med sitt barn, en liten side note.

Barn med hjärtformad tunga
Tydligt hjärtformad tunga

Efter att han har skickat remiss till ÖNH så får vi svar rätt så fort och får komma på möte med kirurg och fylla i hälsointyg och papper inför narkos. Det beslutade även att tungbandet kommer endast att klippas då läppbandet säkerligen kommer att växa till sig och bli normalt (vilket det har gjort nu). Vi hinner knappt gå utanför dörrarna på sophia hemmet när dom ringer oss och frågar när vi vill komma och klippa. Om det hade varit möjligt för oss föräldrar skulle vi kunna ha fått göra det dagen efter eller samma vecka! Men vi bokade in en vecka senare. Innan nedsövning så tittar dom i munnen igen och dom säger ”det är inte så konstigt att du inte kan prata, du har något av det stramaste tungbanden jag har sett” jag blev så ledsen av att höra det för att han inte har fått någon hjälp på två år.. Klippet blev jättebra och han har börjat prata hur mycket som helst nu och visar stolt att han kan göra vindrutetorkare med tungan eller säga ”la la la la la” och lägga upp tungan upp över överläppen. han klipptes i samband med att han blev två år och nästa vecka fyller han tre år och det betyder att det snart har gått ett år sen. Och det är så himla skönt att han äntligen pratar så ens öron håller på att ramla av här hemma!

/Anna