Min bebis kan bara sova sittandes

Min son föddes med tungan fast i munbotten, jag såg omedelbart att tungbandet var kort, det var ingen tvekan. Jag pratade med läkaren som undersökte honom dagen efter han föddes och hon skickade remiss, men när vi träffade läkaren som skulle klippa tungbandet, sade han att min son var för liten och att han inte vågade klippa.

Jag hade redan då såriga bröstvårtor, men det struntade han i. Efter det så var det ett kamp för mig: jag hade sår, ont och fick mjölkstockning flera gånger, min son fick in massa luft varje gång han ammade så han hade ont i mage och eventuellt fick han också reflux och svamp i munnen. Jag kämpade som en tiger, jag ville inte ge upp amningen, jag ringde och ringde och berättade och klagade. Till slut var det ”tack” vare refluxen som jag fick hjälp: min son hade det så illa att han kunde inte sova liggandes, utan han fick sova sittande på mig, vilken är farlig, och han fick också ta Gaviscon, vilket inte är speciellt bra för små barn.

Då klippte en läkare. Klippet tog en minut och alla besvär försvann inom ett par veckor och jag ammade honom tills han var ett år gammal. Han var två/tre månaders gammal när han fick klippet.

Mitt andra barn har också kort tungband, men hans blev aldrig klippt för han har inte haft några problem.