Att klippa tungbandet som vuxen

Jag vill berätta hur det har varit för mig, som vuxen, att ha ett kort tungband. Jag tänkte att det kanske kan hjälpa någon.
Det var först i höstas (2020) som jag kom på att de besvär jag har haft kan kopplas till kort tungband. Av en slump så upptäckte jag den här gruppen. Jag läste på och förstod att huvudvärken och problem med käken kan vara pga det. Jag ringde vårdcentralen som sa att du kan skriva en egenvårds remiss till önh i Gävle.
 
Kort tungband före klipp vuxen
Min tunga innan första klippet.
Tyvärr så fick jag inte komma dit. Jag sökte då upp en tandläkare som kunde klippa. Tyvärr var det ett ofullständigt klipp som han erbjöd sig att göra om.
 
Kort tungband efter ofullständigt klipp
Efter första ofullständiga klippet hos tandläkaren
Jag var orolig att det inte skulle bli bra eftersom han sa att det skulle räcka med 3 mm till. Jag hade då varit i kontakt med en logoped här i gruppen. Hon har hjälpt mig med OMFT (Orofacial myofunctional therapy) OCH det viktigaste hon skrev en remiss till Önh i Mörby centrum Danderyd.
 
I april 2021 fick jag träffa en läkare som klippte mig. Hon sa att jag klipper så mycket det går utan narkos. Det blev ett diamantklipp utan att sy, jag fick ett papper på övningar som jag ska göra.
 
Fullständigt klipp kort tungband
Efter andra klippet som gjordes fullständigt i Mörby.
Ni som har tankar på att ni har kort tungband sök hjälp. Försök att få en remiss till Mörby. Mitt andra klipp känns mycket bättre det gör inte lika ont som när tandläkaren klippte.