Vad är kort tungband och läppband?

Kort tungband

Du kan sträcka ut tungan men ändå ha ett kort tungband
Klicka på bilden för att läsa (engelska)

Kort tungband, ankyloglossi, är när bandet under tungan begränsar tungans rörelse. Mellan 5-10% av befolkningen misstänks ha kort tungband, få av dessa har fått diagnos och möjlighet till behandling. Kort tungband uppkommer under fosterstadiet och kan inte växa bort när barnet blir äldre. Därför finns det många vuxna idag med kort tungband som inte själva vet om det.

En vanlig missuppfattning är att en person med kort tungband inte kan räcka ut tungan utanför läpparna. Detta stämmer för vissa men långt ifrån alla. Det är snarare lyftet i tungan som är det viktigaste.

Kort tungband brukar delas in flera olika klasser. Ett främre kort tungband (anterior tongue tie, TT) upptäcks oftare av vårdpersonal än ett kort bakre tungband (posterior tongue tie, PTT). Den här bilden visar de olika typerna hos spädbarn:

Visar olika klasser av tungband

Det är viktigt med diamantklipp

Diamantklipp kort tungband
Exempel diamantklipp bebis.

Vid klipp av tungbandet är ett diamantklipp att föredra.  När tungbandet är kort, är det kort hela vägen bakom slemhinnan. De benämns främre och bakre tungband, men det handlar om var det fäster på tungan: långt framme eller långt bak. Klippet ska vara samma i båda fall, då man ska klippa helt ned bakom slemhinnan, så hela tungan blir frigjord.

I Sverige räknar de flesta läkare att det är kort bara om det fäster långt framme under tungan (så kallat främre tungband). De klipper också bara lite i det synliga bandet. Enligt drghaheri.com, bland annat, och gruppens erfarenhet så klipper de flesta läkarna som oftast för litet. Om det klipps för lite så är tungbandet forfarande kort bakom slemhinnan och kan fortsätta att ställa till problem. Ett litet klipp kan dock i vissa fall ändå rädda amningen.

De läkare vi rekommenderar klipper så såret blir diamantformat, så att hela tungan blir frigjord. De läkarna anser också att tungbandet kan vara kort, även om det är helt dolt bakom slemhinnan. Ett dold tungband, så kallat bakre tungband, kan ställa till det lika mycket som ett som är synligt kort som fäster långt framme. När bakre tungbandet är kort kan tungan ofta räckas ut (vissa kan även nå hakan eller näsan) och tungan blir inte nödvändigtvis hjärtformad.

Läppband

För ammande bebisar och större barn kan även läppbandet ställa till problem. För ammande bebisar kan det innebära att de inte får till en effektiv sugteknik och tappar vakuumet.  För större barn kan det ge tandproblem.

Även läppbandet delas in i olika klasser. Här visas läppband (lip tie, LT) hos spädbarn. Klasserna beskriver bara olika sätt ett läppband kan vara placerad på, det säger ingenting om hur mycket det påverkar bäraren. Flexibiliteten  är viktig, och en läkare kollar på hur stramt läppbandet är. En klass II kan vara ett större problem än en klass IV om det är mycket kort/stramt.

Visar olika klasser av läppband

Läs mer om Kotlow på hans hemsida